Faalangst en zelfvertrouwen

Kinderen kunnen zich druk maken om heel veel dingen. Soms is er sprake van te weinig zelfvertrouwen, soms van faalangst of sociale angst. Wij kunnen samen met uw kind bekijken waar de onzekerheid vandaan komt en kunnen dan gericht behandeling bieden om uw kind weer positief te laten denken over zichzelf en de situaties waarin hij/zij terecht komt.

Heeft u het idee dat uw kind nerveus is bij nieuwe situaties? Of misschien geeft uw kind zelf aan dat het erg zenuwachtig is bij de sportwedstrijd of de toets op school of klaagt het over buikpijn? Het komt regelmatig voor dat kinderen te weinig zelfvertrouwen hebben om zich in nieuwe situaties te begeven. Ze zijn bang dat andere mensen ze gek vinden of niet aardig genoeg, of bang dat iedereen op ze let wanneer ze de kamer binnenkomen bij bijvoorbeeld een verjaardagsfeest.

Ook komt het voor dat ze denken dat ze niet goed genoeg zijn, of niet goed genoeg geleerd hebben voor de toets. Ze zijn dan bang om te falen, ze zijn bang om het niet goed genoeg te kunnen doen. Dit noemen we faalangst. Deze faalangst kan kinderen zodanig beperken dat ze niet kunnen laten zien wat ze daadwerkelijk kunnen. Ze scoren lager op toetsen en met wedstrijden kunnen ze niet die doelpunten maken of de bal aan de stick houden. Hun zenuwen overheersen te veel. Een faalangstig kind is vaak bang om dingen uit te proberen of door te zetten. Door het idee dat het toch niet zal lukken, lukt het vaak ook inderdaad niet. Het kind denkt dan: ‘zie je wel, ik kan het niet’. Die gedachte ondermijnt het zelfvertrouwen. Door deze negatieve faalangst gebruiken kinderen de eigen capaciteiten niet optimaal en leren ze minder.

Ook kunt u of uw kind een korte zelftest invullen die eventuele aanwijzingen geeft voor faalangst. Voor deze zelftest, klikt u hier.

Heeft u een bepaalde zorg om uw kind en wilt u professioneel advies? Dan kan persoonlijkheidsonderzoek bij uw kind meer inzicht geven.

Persoonlijkheidsonderzoek is een onderzoek waarbij uw kind vragenlijsten invult om een beter beeld te krijgen waar de problemen bij uw kind vandaan komen. Het geeft inzicht in hoe uw kind over zichzelf of bepaalde situaties denkt. Eventueel wordt er ook aan u, als ouder, gevraagd om vragenlijsten in te vullen om een zo compleet mogelijk beeld te verkrijgen van uw kind in verschillende situaties. Ook gaan we in gesprek met uw kind en soms laten we uw kind tekenen.

Aan de hand van een persoonlijkheidsonderzoek kan vervolgens gekeken worden hoe uw kind het beste geholpen kan worden en kunnen we samen met u een behandelplan opzetten. Persoonlijkheidsonderzoek kan inzicht geven in de problematiek of een startpunt van behandeling zijn bij:
faalangst en zelfvertrouwen
weerbaarheid en pesten
boos en opstandig gedrag
somberheid en depressiviteit
scheidingsproblematiek
traumaverwerking
tics en dwang
eetproblemen

Heeft u vragen over de mogelijkheden of wilt u uw kind aanmelden, maakt u dan meteen gebruik van de mogelijkheid om via de website een vrijblijvende afspraak te maken of neem contact met ons op via mail of telefoon.

Herkent u dit in uw kind, dan kunnen wij u en uw kind helpen. In eerste instantie zullen we met uw kind in gesprek gaan en hem/haar vragenlijsten laten invullen om inzicht te krijgen in de problematiek en de mate daarvan. Aan de hand van deze vragenlijsten stellen we een behandelplan op dat we met u bespreken.
In de begeleiding zullen we uw kind leren positiever te denken over zichzelf en over hoe ze denken in bepaalde situaties. Met het aanleren van deze ‘helpende gedachten’ hebben we al veel kinderen kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling naar stabiele mensen.

De stap naar de middelbare school is groot, maar voor sommige kinderen haast te groot. Zij zien erg op tegen de nieuwe situatie, maken zich de hele zomervakantie druk om wat komen gaat. Ook hiervoor biedt onze begeleiding een steuntje in de rug. Net even wat meer zelfvertrouwen, net even die andere kijk op wat komen gaat, wat ervoor zorgt dat ze minder lopen te piekeren en er soms zelfs zin in krijgen om deze stap te nemen!

faalangstHeeft u vragen over de mogelijkheden of wilt u uw kind aanmelden, maakt u dan meteen gebruik van de mogelijkheid om via de website een vrijblijvende afspraak te maken of neem contact met ons op via mail of telefoon.

De kosten voor psychologische behandeling of persoonlijkheidsonderzoek  vindt u hier.